Кореноплодните зеленчуци, червените плодове и ядките имат качеството да ни свързват със земните енергии, тялото, материалния свят, физическия живот. Те помагат на нашата коренна чакра да функционира добре.
Предлагаме един вариант за свеж и вкусен заземяващ сок. Може да си я запишеш в твоя дневник за себеразвитие.
Рецепта:
2-3 моркова
червено цвекло – до 1/3 от цялата смес
шепа ягоди
10-12 ядки кашу, накиснати за 1 нощ
Обработваме морковите и цвеклото в сокоизстисквачка, която премахва пулпата. Към получения сок добавяме ягодите и ядките, смиламе в блендер. Ако имаме нужда, може да добавим малко вода. Изпиваме бавно и с наслада, като „дъвчем“ глътките и ги задържаме в устата, за да се усвоят по-добре на всички нива.
Какви ползи носят за нас отделните съставки?
Моркови
Морковите са изключително полезни зеленчуци за повишаване на имунитета, грижа за очите и зрението, храносмилането, сърдечно-съдовата система, профилактират възможни нарушения в мъжката полова система.
Червено цвекло
За някои хора червеното цвекло е последната храна, която някога биха яли, защото им „мирише на пръст“. Комбинирано с други вкусни плодове и зеленчуци в сок, този аромат на почва би могъл да бъде туширан. Червеното цвекло е безценен пазител на човешкото здраве и наистина свързва човек с тялото му, с усещането за заземеност.
В човешкото тяло червеното цвекло пречиства и подпомага дейността на черен дроб, бъбреци, далак, жлъчка, стомах и черва. В кръвоносната ни система то възстановява и активизира червените кръвни телца. Подпомага еластичността на съдовете и ги пази от натрупване на плака.
Ягоди
Красив и ароматен плод, символ на любов и романтика. Укрепва сърдечно-съдовата система и имунитета, помага за понижаване на високо кръвно налягане, улеснява храносмилането и перисталтиката при лениви черва, подсилва кръвта, помага за зачеване и лека бременност, подобрява паметта, влияе благотворно при депресивни състояния, защитава зрението. Силно препоръчително е хората, склонни към алергии, да избягват този плод.
Кашу
Намалява риска от сърдечни заболявания, понижава нивата на стрес и високото кръвно налягане, предпазва жлъчката от образуване на камъни, помага за поддържане на здравословно телесно тегло, подхранва и предпазва костната система, подпомага мозъчната функция и доброто настроение.
Ядките кашу превентират болки в главата, психични разстройства, депресия, тревожност, деменция. Те също осигуряват добра профилактика при риск от диабет. Действат благоприятно на кожата и косата – хидратират, освежават, придават еластичност. Силно препоръчително е хората, склонни към алергии, да избягват консумацията на ядки.
Соковете, разбира се, не отменят храненето с цели зеленчуци и плодове. За да извлечем максимални ползи от кореноплодните зеленчуци и червените плодове, добра идея е понякога да пием прясно изцеден сок от тях. Приемайки от време на време пресен бистър сок, без целулозните влакна от растенията, можем да поемем концентрирано количество витамини, минерали и други полезни хранителни вещества.
По статията работи: Анна Бончева