СТАТИИ

Женските практики и ритуали. Защо са важни за мира на Земята?Живеем в дуален свят, който функционира чрез обмен между мъжки и женски принцип. Това са двете основни енергии, които движат всички процеси в живота на Земята, включително във всеки един от нас. Когато успеем да уравновесим тези две енергии, ние постигаме неутралния принцип, а той носи любов, мир и хармония.

На този етап от развитието ни е очевидно, че светът е в рисков, плашещ дисбаланс. Мъжкият принцип е в превес, особено в ниското си проявление. Силното интелектуализиране прави хората слепи за истинските им лични нужди и за нуждите на обществото. Много хора си мислят, че не могат да променят ситуациите в национален и глобален план, губят енергия в ядосване, оплакване, анализиране, гневни обвинения, критика… А всъщност промяната е въпрос най-вече на вътрешна, лична работа. Нужно е да си спомним, че ние сме проводници на енергия. Можем да я насочваме, усилваме, отслабваме. Можем съзнателно да я използваме за творене на добро. За да се случи това, е необходимо енергийните ни центрове и канали да са чисти и в баланс, а това е абсолютно постижимо за всеки от нас, всеки ден.

Ето тук идва ролята на женския принцип – мекота, забавяне, приемане, интуиция, грижа, емпатия, обръщане навътре към себе си, обмен с фините светове, връзка с подсъзнанието и със собствените чувства, мисли и емоции, обмен с колективното съзнание. Това трябва да бъде ежедневие за всеки от нас, ако искаме да живеем в по-добър свят. Защото всичко, което виждаме отвън, е проекция на това, което е вътре в нас.

И мъжете, и жените сякаш са объркани по отношение ролите си в света. Задачата на мъжете е да удовлетворят нуждите на жените, но за това ние жените трябва да сме наясно какви са истинските ни, автентични нужди. Сега ние жените имаме отговорността да опознаем и подредим нашия личен свят. Ние трябва да увеличим светлината и любовта в себе си дотолкова, че да ги излъчваме извън нас и те да докосват хората, които имат нужда от тях. Ние трябва да бъдем пример и вдъхновение за живот, изпълнен с добродетели.


 

Какво изсмуква женствеността?

Женствеността е сила, която привлича и приема, приютява, пази и се грижи. Съвременната жена лесно губи своята магнетичност и способност да привлича и приема. Загубата на женска енергия е следствие от горчиви чувства, страх, несигурност, неяснота, съревнование, а също и от вторачване в това да изглежда добре, в грижата за семейството, в работата.

Вместо да изместваме фокуса си навън и да се стараем да бъдем перфектни във външния свят, ние имаме нужда да се вгледаме в собствения си вътрешен свят. Да осветим и приемем сенките си с любов, да си признаем нуждата и правото да бъдем уязвими и чувствителни, да заявим първо пред себе си нуждата и способността си да бъдем активни и забележителни. По този начин можем да променим нагласата на обществото към женската сила и женските нужди.

В някои фирми по света – а вече и в България – жените имат право на няколко дни платен отпуск всеки месец специално за периода на менструалния цикъл. Ето това е една подкрепяща женствеността практика и тя със сигурност работи в посока прогрес. Защото когато се чувстваме добре и сме спокойни, ние можем да творим безгранично и да си вършим работата много по-качествено, отколкото когато сме под стрес. Ние имаме това право и от нас зависи да ни бъде дадено във всеки аспект от живота ни. Но първо трябва да го осъзнаем, приемем и заявим пред самите себе си и пред близките си.


 

Кои женски практики развиват женствеността?

Ние излъчваме нашата женственост през телата си. Нашите тела дават сигнали за състоянието ни във всеки един момент – дали сме отворени да приемем грижа и подкрепа отвън, дали сме готови да приютим и да се погрижим, дали сме вдъхновени за творчество в сътрудничество, дали имаме нужда от пространство и почивка. Именно затова работата с тялото е в основата на нашето усещане за жена. Когато установим добра връзка с тялото си, тогава имаме също добра връзка с интуицията си и с Висшия ни Аз, а те постоянно ни дават сигнали и през телесните усещания.

Добре е всеки ден да извършваме лесни и приятни действия, за да се свържем с тялото си. Ние сме създадени да изпитваме радост и блаженство, така че всяко нещо, което по здравословен начин ни носи такива усещания, е добре дошло. Това може да е прясно приготвена вкусна храна, може да е отпускане във ваната, може да е само-масаж на тялото след баня; танци, плуване, пеене, прическа, рокля от естествена, приятна на допир материя, разходка в гората, женски разговор на чаша вино или топла напитка с парче торта, рисуване, творене с ръцете… Женските кръгове и сбирки влияят прекрасно за усилване на женската енергия. Общуването с мъже също – независимо дали е партньор, приятел, член от семейството, познат или непознат – обменът е важен и е полезен за всеки.

Най-важната стъпка към подсилване на женствеността е нейното осъзнаване. Време е да разберем, че като жени, ние имаме право да бъдем автентични, независимо какво означава това. Колкото повече приемаме себе си такива, каквито сме, толкова по-добре разбираме вътрешния си свят и нуждите си. Това е важно, за да насочим мъжете как да изпълнят своята основна задача и привилегия в този свят – да се погрижат за нас и за проявленията на живота, чиито проводници сме ние. Ние имаме силата да ги подкрепим и така да повдигнем техните съзнания. Те трябва в мислите и чувствата си да станат истински закрилници на живота на Земята. Мирът между хората ще настъпи, когато мирът в нас самите настъпи.


По статията работи: Анна Бончева


 


Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите