СТАТИИ

Изучаване променливите състояния на съзнанието чрез дихателни упражнения


Дихателните упражнения създават мощно пространство за самоизследване, духовно пробуждане и по-дълбока връзка със себе си, с другите и с Вселената. Подобно на аюрведа, преживяването с дишане може дори да бъде психеделично и може да ни помогне да се свържем с духа си (иначе известен като нашето висше Аз) по напълно безопасен начин. 

Съвсем нормално е да изпитаме дълбоко чувство за единство, блаженство, връзка с божественото и усещане за дълбока безопасност и отдаване.

Дихателните упражнения също влияят върху взаимодействието между нашето съзнание и подсъзнание. Те позволяват на креативността ни да бъде достъпна по нови и по-дълбоки начини. Също така ни водят до по-големи прозрения и вдъхновения, които ни дават директен достъп до настоящето движение, а от него именно можем да създадем нова реалност. 
Начинът, по който дишаме, често показва как се чувстваме.


Плитките, учестени вдишвания ни карат да сме тревожни и уморени. Дългите, дълбоки вдишвания, които произхождат от корема, могат да ни помогнат да се чувстваме спокойни, центрирани, заземени и енергични. Причината за това е, че дълбокото дишане активира парасимпатиковата нервна система, която ни извежда от режима “бий се или бягай” (симпатиковата нервна система). 

Парасимпатиковата нервна система забавя сърдечната честота и понижава кръвното налягане. Когато я активираме, ние създаваме дълбоко усещане за спокойствие и от там се намаляват цялостният стрес и тревожност.

Така че - вече знаем, че дишането влияе положително на нервната система, но всъщност прави много повече от това. Промяната на дъха буквално променя мозъчните вълни! Има пряка връзка между увеличаването на алфа мозъчните вълни и намаляването на симптомите на депресия. Има пет вида мозъчни вълни, през които минаваме в продължение на деня. Работата с дишането е ефективен начин да изместим мозъчните си вълни от бета към алфа и дори тета, като по този начин можем да намалим негативните мисловни модели, нивата на стрес и депресия.

Гама вълни: Повишено възприятие и съзнание
Бета вълни: Повечето от нас прекарват дните си на разходка в бета версия, където сме внимателни, мислим, вземаме решения, решаваме проблеми. Но в бета версията можем също да се чувстваме развълнувани, стресирани, напрегнати, свръх бдителни, уплашени или обсебващи.
Алфа вълни: Това е, когато сме отпуснати, спокойни, осъзнати в настоящия момент.
Тета вълни: Това е още по-спокойно състояние, при което сме отворени, интуитивни и възприемчиви. Тук можем да имаме дълбоки прозрения или “аха” моменти отвъд нормалното ни съзнателно състояние. Това може да се случи при дишане, дълбока медитация или в сън.
Делта вълни: Най-бавните ни мозъчни вълни, които се появяват предимно в дълбок сън без сънища, когато губим осъзнаване на тялото си.
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите