СТАТИИ

Малки практики за повече допамин и чиста радостДопамин е химичен вестоносец в мозъка, познат като един от „хормоните на щастието“. Той е свързан също с мотивацията, паметта, вниманието и участва в регулиране движенията на тялото. 

Когато в нас се освобождава допамин, усещаме удоволствие, благодат, удовлетворение, а също така имаме мотивацията да повтаряме определени положителни навици и да проявяваме упоритост в ежедневните си занимания.

Можем да стимулираме секрецията на допамин в тялото си, за да се освободим от дълготрайни усещания на тревожност, депресия, тъга, мъка, скръб, апатия, ниска увереност, и да ги заменим с мир, спокойствие, любов, импулс за действие, желание за свързване и обмен с близки хора, вдъхновение за творчество.

Ето някои прости действия в тази посока...
 

Следваме ежедневен план, за да постигаме целите сиЗа всеки от нас е важно да постига малки и големи успехи – те ни носят удовлетворение. Най-добрият начин за това е да си набележим няколко положителни, градивни действия и всеки ден да ги извършваме, с колкото може по-редки изключения. Те ще ни водят в избраната от нас посока.

Това може да бъдат навици, като: посрещане на изгрева, молитва, Паневритмия, сутрешно тичане, лека тренировка, плуване, пресен витаминозен сок, качествено четиво, разходка в парка или гората, водене на дневник, заспиване до 22 – 22:30 ч.

Създаваме ежедневни дейности за удоволствие


Когато усещаме удовлетворение от живота, ние му се доверяваме все повече и повече. Така можем да се отпуснем и много по-трезво и обективно да наблюдаваме процесите, в които се намираме.

Приятните дейности са задължителни всеки ден. Те могат да бъдат: благоуханна вана, приятна среща с близък човек, парче торта с горещ шоколад, ароматен чай с любимите бисквити, спа процедури, масаж.


 

Обливане или потапяне в студена водаСтудът влияе изключително освежаващо и стимулиращо за тялото и психиката ни. Чудесна практика са фрикциите със студена вода.

Правят се по следния начин:

Сутрин след събуждане се налива 2-3 литра студена вода в леген или голяма тенджера. В нея се разтваря шепа морска сол. Потапя се хавлиена кърпа в разтвора, изцежда се и се обтрива цялото тяло в посока от главата към петите. 

Всеки ден изказваме благодарностиБлагодарността е една от най-високите вибрации. Колкото повече благодарност изпитваме, толкова по-високи стават вибрациите ни – толкова повече светлина и любов привличаме в живота си.

Когато сме истински благодарни за нещо, привличаме още повече от същото.

 

Стимулираме блуждаещия нервБлуждаещият нерв е този, който свързва мозъка с различни органи в тялото. Когато функционира добре, той ни помага да се отпускаме, да почиваме качествено, да се чувстваме спокойни и радостни.

Можем да го стимулираме по следните начини:

*вокална стимулация – пеене, тананикане, горски викове, хорово пеене
*смях – незаменимият лечител
*студ – едно обикновено плискане на лицето със студена вода има доказано добър ефект за сваляне на напрежението
*приятни срещи с хубави хора
*дълбоко, бавно дишане
*лек масаж на врата 

Танци, движение, спонтанностДа станем като децата – това е най-добрият начин да живеем в лекота и радост. Предизвикателствата на живота няма да свършат, но ние избираме как да реагираме на тях. А също и какво да правим в паузата между две предизвикателства.

Няма да решим прoблемите си, ако често потъваме в тежки размисли за тях. Но има голяма вероятност те сами да се разрешат, ако се опитаме да сменим фокуса и насочим съзнанието си към дейности, които ни радват

За всеки възрастен е не просто позволено, но дори задължително да може да играе и да се смее като дете. Спонтанните приключения и изненади събуждат духа, носят добро настроение и обновление.По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите