СТАТИИ

На Благовещение се сливат Дух, душа и тяло

В ранната утрин на 25 март, докато девойката Мария четяла Светото писание, пред нея се явил Божият вестител Архангел Гавраил. Той й донесъл благата вест, че тя е избрана да зачене от Духа и да роди Божия Син – Спасителя на человеците.

Благовещение е едно от най-големите тайнства в християнството. В свещеното слово девойката е символ на душата, а този, когото тя ражда от Духа, е Спасителят Исус. Той идва, за да донесе мир и любов на Земята.

На индивидуално и колективно ниво постигането на триединство между Дух, душа и тяло е свещен акт, от който се зачева и ражда Христовата любов в нас и помежду ни. Това е безусловната любов, която ще ни освободи от страданието и ще възцари мир на Земята.

 

Подходящ ритуал за празника Благовещение

В българските народни традиции този ден се нарича Благовец, защото се смята, че е най-благият и сладък ден в годината, когато всяка отрова губи силата си и всяка рана зараства бързо и безболезнено. На Благовец се пали огън, който се прескача от млади и стари. Садят се цветя, пускат се пчелите на паша, засаждат се плодни дървета, които после дават сладък, изобилен плод.

На този ден се почитат майката, раждането и плодородието.

Рано сутринта, в минутите преди първия слънчев лъч, да запалим огън – символ на Светия Дух. Докато огънят гори и Слънцето изгрява, да почетем извечната съзидателна сила, която движи всичко живо в света и в цялата Вселена. Да съзерцаваме пламъците, докато изказваме своите страхове, своята тегота, и ги предадем на Духа, за да ни освободи от тях. Да изкажем на глас своите намерения за по-разумен и истинен живот по вечните закони на Любовта – дар за нас от нашия Спасител. Добра идея е да се спази българската традиция и – който усети подтик – да прескочи огъня.Много зареждащо и благотворно на този ден е да засадим цветя и плодни дървета в двора или поне да пресадим стайните си растения. Да благодарим на плодородната майка земя и да изкажем намерение да се грижим по-добре за нея. Да почетем своите майки и близки до сърцето ни жени с блага дума и мил жест.

Този празник носи силен енергиен заряд и е много подходящ да отправим своите молитви за мир на всички нива. Да бъде мир във всеки от нас, мир помежду ни и мир по целия свят. Да живеем живот в чистота и да бъдем избрани от Духа, който чрез нас да се прояви на Земята. Да станем плодородна почва, от която да поникнат семената на Христовата любов.


По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите