Огнени практики

Огнени практики
 

Древната практика на огнените церемонии

Отделете малко време, за да бъдете с огъня по свещен начин. Позволете му да ви омагьоса, да ви пречисти и да ви даде сила, както е правил за безброй други през вековете.
Огънят може да затопли храната ви или да изгори къщата ви. Той е сила на унищожение, създаване и пречистване. Можем да бъдем погълнати в пламъци или в огън от вдъхновение. Суровата сила на огъня е била призната от древните, които са вливали този елемент с молитва, намерение и благоговение. Днес той все още носи голяма стойност в живота ни и може да се използва по положителен начин за обогатяване на връзката ни с божественото.
Огънят може да се използва за подобряване на духовната ви практика или за подкрепа, като ви помага да пречистите и зададете намерения в собствения си живот. Много лични огнени ритуали се основават на древните церемонии, предавани през вековете, във всички култури. Ето няколко огнени церемонии от цял свят.


Огънят се използва в церемонии по целия свят от безброй векове.
 

Хаван (яджна) церемония

Хаван, индуистката огнена церемония, буквално се превежда като „жертва, преданост, поклонение, принос“. По същество се отнася до всеки ритуал, извършен пред свещен огън, често придружен от песни или мантри. Това е древна практика, разработена, за да ни помогне да се излекуваме от травма и прекъсване на връзката с духовната сфера.
Твърди се, че божественото мъжко начало (Кукай) и божественото женско начало (Аматерасу) идват в баланс чрез церемонията Хаван. Ритуалът е предназначен да ни помогне да изчистим всички препятствия, за да постигнем по-съвършена хармония със себе си и духовната сфера.
Огънят позволява бърза трансформация. Той предоставя пътя да се освободим от старата история и драма, да се трансформираме, да се обновим и да се преродим. – д-р Алберто Вилолдо


Хаван е свещена индуистка огнена церемония за свързване с духовната сфера.
 

Жертва и предаване

Хаван, жертвоприношение, е акт, чрез който предаваш нещо в името на боговете.
Такова действие трябва да се основава на свещен авторитет (āgama) и да служи за спасението на човека (śreyortha). Естеството на подаръка е от по-малко значение. Може да бъде торта (puroḍāśa), варива ( karu ), смесено мляко (sāṃnāyya), животно (paśu), сок от сома-растение (soma) и т.н.; nay, най-малките дарове от масло, брашно и мляко могат да служат за жертвоприношение.

Твърди се, че енергийните вибрации, които се извикват по време на традиционна ведическа огнена церемония, представляват най-мощното присъствие на Божественото на Земята. Твърди се, че движението на огъня нагоре е подобно на божествената енергия кундалини. Смята се, че е мощен пречистващ елемент, особено за всякакъв вид негативна карма, която може да сте събрали от недобродетелно поведение.


Хаван включва предаване на нещо на боговете като жертва.
 

Аборигенна церемония за пушене

Церемониите за пушене са древен обичай сред коренните австралийци за прогонване на лошите духове.
Церемонията включва събирането на различни местни растения, които се използват за производство на дим. Смята се, че тези ароматни растения, най-широко използваното от които е храстът ему (Eremophila), имат мощни почистващи свойства. Листата се запалват и димът пречиства пространството, където се провежда церемонията.
Лечебният дим се издига в колона към небето, за да държи на разстояние нежеланите духове, да признае предците и да отдаде уважение към страната, като почита силната връзка на аборигените със земята и морето.
Церемонията за пушене раздухва пламъка на връзката с духовния свят и обикновено се извършва само за големи събития, като празнуване на раждания и траур при смърт.
Церемонията за пушене е жест на добра воля, събиране на хората и изцеление. Има пушене, когато има погребение, има пушене, когато има тържество, и има пушене за изчистване, а също и за изцеление.
 

Церемониите за пушене използват дима от местните австралийски растения за прочистване.


Будистка огнена церемония

Школата Шингон на японския будизъм практикува Хомата /Гома/ като езотеричен огнен ритуал. Обикновено се извършва на открито под открито небе или на покрив. Има четири вида ритуални приношения с огън:
Мирното ритуално приношение на огън може да бъде извършено, за да се успокоят резултатите от нездравословно действие или да се премахнат препятствията и нечистотиите. Може също да се направи, за да се предотвратят предстоящи трудности и болести, които са се проявили чрез сънища и неблагоприятни поличби.
Спокойните и увеличаващи се ритуални приношения с огън могат да се извършват както за собствена, така и за чужда полза. Докато Ритуалите за покоряване и сила могат да се извършват само от името на другите, тъй като насилственото покоряване на другите в собствена полза би противоречило на поведението на бодхисатва, което е основно за будистката тантрическа практика.
Ритуално приношения на огън за покоряване може да се извърши, за да се покорят сили, които вредят на други съзнателни същества. Принудително ритуално принасяне на огън се извършва срещу вредни сили или хора, ако опитите за покоряването им са се провалили и те продължават да вредят на другите. 


Четирите вида ритуални приношения с огън са мирни, увеличаващи се, покоряващи и силни.


Церемония на индианската лула

Поднасянето на дим в молитва е основно за церемониите в традициите по целия свят. В церемонията с лулата имате мощно съчетаване на елементи с огън, за да символизирате баланса на живота. Церемонията с лулата е свещен ритуал за свързване на светове. Това е връзка между физическото и духовното.
Стъблото на лулата представлява мъжкия принцип, купата представлява женското начало, тютюнът е земен принос, а дъхът е въздух. Огънят завършва церемонията с пречистваща сила, докато се изтегля върху тютюна/билките през купата и стъблото, създавайки дим, който бавно се носи и се издига. Ето как молитвите се предават на духовния свят.
Споделянето на общ огън е нещо, което винаги е обединявало народа на Сиуксите. Поддържането на свещения огън е важна дейност. По време на маршовете въглищата от предишния огън на съвета внимателно се запазват и се използват за възобновяване на огъня на съвета в новия къмпинг. 


Поднасянето на дим от лула е начинът, по който молитвите се предават на духовния свят.


Използване на силата на огъня

Има много прости начини, по които можете да се вдъхновите от тези древни практики и да внесете силата на елемента огън в живота си. Можете да правите физически или емоционални предложения, които огънят да погълне. Огънят не само поглъща, но и може да се трансформира, както се случва със изсушените листа, които се превръщат във възхитителен аромат, когато се слеят с пламъка. Има и елемент, който предполага някаква жертва или отказ от нещо.
Хипнотизиран от топлото си трептене е лесно да мечтаете, да размишлявате, да благодарите и да се пуснете с чувството, че огънят по някакъв начин ще го приеме. Усещането за благополучие и здраве винаги се подобрява чрез по-дълбока връзка с огъня.


Огънят в церемонията има силата да пречиства, трансформира и пречиства.


Символиката на свещите

Свещите са били използвани в ритуали и религиозни практики и могат да добавят свещеност към всеки прост ритуал, който можете да извършите сами у дома.
Запалването на свещ е символичен начин да внесете светлината на Божественото във вашето съзнание. Свещите се използват от християните, празнуват се с еврейската традиция на Ханука, носят се в светилища, гробни места и дори фенери за Хелоуин. Огънят е все още с нас днес за практически цели и за церемониална употреба. Актът на запалване на свещ, писане в дневник при светлина на свещ или поставяне на свещ на масата преди вечеря означава призив към сетивата, покана за пълно присъствие.


По време на церемонии се палят свещи, за да се създаде свещено пространство.


Пробуждане на света

Тъй като хората навсякъде усещат голямо пробуждане, е ясно, че нещо огромно се разгръща на нашата красива малка планета. Просветлението не е далечна мистична концепция – то е нашата истинска същност в основата. Това е чистотата в смеха на бебето, която е във всички нас, но може да бъде заровена под рани, страхове и разсейване.
Това е огън на страст, състрадание, пречистване, радост и благодарност за живота и може да се разпространи в общности и между нации.

По същия начин, по който всички копнеем да се свържем отново с най-чистото си съзнание поотделно, така прави и целият ни вид колективно. Можем да го усетим, когато намалим темпото и се настроим, а хората са използвали огъня за тази цел от началото на времето. 


Огънят може да се използва в церемонии за разпространение на изцеление по целия свят.


Направете своя собствена церемония

За какво си благодарен? Какво искаш да пуснеш от миналото си? За какво искаш да зададеш като намерение? Запишете тези неща в дневник и ги обмислете. Запалете свещ и задръжте тези мисли в сърцето и ума си, нека трептенето на пламъка ви хипнотизира. Ако сте на безопасно място, предложете малко градински чай или кедър на огъня.

Бъдете креативни, тъй като нещо дълбоко във вашата биология познава огъня и имате много поколения предци, които са прекарвали свещено време около него. Настройте се за всичко това и създайте своя собствена церемония.
 
Намираме се на мощен, красив и критичен кръстопът на планетата. Всички сме разбрали важността на лечението в името на целия живот и нашето бъдеще. Имаме възможност да се измъкнем от хаоса и да изберем мир и може би можем да се поучим от традициите по света, които са използвали огъня в церемонии от векове. Отделете малко време, за да бъдете с огъня по свещен начин. Позволете му да ви омагьоса, да ви пречисти и да ви даде сила, както е правил за безброй други през вековете.Автор Jacob Devaney

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите