СТАТИИ

Паневритмия – взаимодействие с Висши светове


Паневритмията е свещен танц, динамична духовна практика, дадена от всемировия учител Беинса Дуно (Петър Дънов). Думата „паневритмия“ означава „висш космичен ритъм“, а танцът е създаден за обмен с висшите сили на природата. Затова първият ден на Паневритмията е 22.03 и той съвпада с дните около първия пролетен ден, когато природните сили се пробуждат отново след зимния сън. Последният ден от годината, когато можем да играем, е 22.09 – Есенното равноденствие.

Свещеният танц е съставен от 28 физически упражнения, които хармонизират ум, дух, душа и тяло на този, който ги изпълнява.
Всяко упражнение влияе по свой собствен начин и носи точно определен, дълбок духовен смисъл. Събрани в танц, тези красиви движения уравновесяват електричеството и магнетизма във физическото тяло, внасят равновесие в мислите, чувствата и емоциите на играещия. Съвсем спокойно можем да кажем, че
 

Паневритмията внася в нас здраве и обновление на всички нива.


Много хора смятат, че Паневритмия се играе само от официално обявени последователи на учението на Бялото братство. Всъщност всеки, който истински желае, е добре дошъл да играе. Препоръчително е човек да се старае да спазва насоките, дадени от Учителя, за да бъде преживяването истински смислено, пълноценно и Паневритмията да изпълни предназначението си.
 
Щом някоя душа е получила подтик да се включи в кръга на свещения танц, значи е готова да поеме определена отговорност към собственото си повдигане и към развитието на Цялото.Този духовен танц се играе също и за придобиване на радост, веселие и благодарност, но не бива да се бърка със забавление. В него има някои точно определени и все пак лесни правила, които пазят енергийната хармония на кръга и е добре да бъдат спазвани. Затова е хубаво преди човек да започне да играе, да се информира кои са тези правила, да наблюдава как други опитни хора играят, да поиска подкрепа от тях. В помощ на търсещия има много материали за изучаване на Паневритмия – книги, статии, видео клипове, филми. В по-големите градове понякога се организират и специални курсове за изучаване на свещения танц.

Ако човек реши да включи Паневритмията в своя живот, ако я изучава и прилага достатъчно внимателно и търпеливо, тя ще му донесе много безценни дарове. Само малка част от тях могат да бъдат например тези:
 
по-ясна и подредена мисъл, повече чистота и точност във взаимоотношенията със себе си и околните, по-спокойни и хармонични емоции и чувства.

Изобщо всичко, което човек вложи в посока изучаване на танца Паневритмия, ще се върне към него под формата на безценни блага.
 


По статията работи: Анна Бончева

 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите