СТАТИИ

Практики за настройване преди сън. Защо са ни нужни?


Качеството ни на живот се влияе изключително много от добрия сън. За да се чувстваме добре и да се справяме със задачите във физическия и духовния свят, от основна важност е да се наспиваме отлично и да се настройваме преди да си легнем. За по-пълноценно и градивно преживяване по време на сън има някои лесно изпълними ритуали и практики.

1. Равносметка на деня

В своя дневник на кратко записваме нещата, които са ни направили впечатление през деня – различни ситуации, в които сме попаднали и сме разрешили, нещо ново, как сме се чувствали, как сме реагирали, как се чувстваме сега.
2. Планираме следващия ден

Отново в своя дневник записваме задачите за следващия ден, които на сутринта след разсънване ще погледнем на свежа глава.

3. Подреждаме

Слагаме ред вкъщи или поне в стаята, в която спим. Няма нужда да се вманиачаваме, достатъчно е просто да има усещане за хармония.

4. Баня

Всяка вечер преди лягане е добре да влезем под душа или във ваната. Така пречистваме, затопляме и отпускаме тялото, ума, сърцето от всички емоции, мисли и впечатления, натрупани през целия ден.

5. Благодарност

Благодарим за всичко, за което се сетим – за живота, който ни е даден; за нашето тяло, прекрасен дар за нас; за нашите близки и всички хора, с които прекарваме дните си...

6. Без дигитални устройства

Два часа преди сън приключваме с всички дигитални и електронни устройства – телевизор, компютър, телефон, таблет и т.н. Това е важно за нашата нервна система, защото тя има нужда да се възстанови.

7. Книга

Много по-добре е вместо да се взираме в екран, преди заспиване да четем интересна книга.

8. Подготовка за утре

За да ни е по-лесно и спокойно на следващия ден, може да приготвим необходимите неща от предната вечер. Да проверим какво ще бъде времето, да изберем и подготвим облекло, а също и принадлежности, които ще използваме според плановете си.

9. Грижа за кожата

Красивата и свежа кожа се поддържа с добър сън и качествена грижа. Почистваме я добре и след баня правим лек масаж на лицето и тялото с подходяща козметика.10. Приятна музика

За успокояване и лесно заспиване много добре влияят природните звуци – тихи птичи песни, щурци, поточе, лек ветрец в листата на дърветата. Има и лечебна музика с честота 432 Hz, която също действа благоприятно на съня.

11. Грижа за зъбите

Цялостното ни физическо и психическо състояние пряко зависи от състоянието на нашите зъби. Затова е необходимо редовно и внимателно да се грижим за устната си кухина. Освен нежно и щателно измиване на зъбите, може да включим конец за зъби и билкова вода за уста.

12. Достатъчно сън

Това означава колкото може по-често да заспиваме до 22 ч. Най-доброто време за ставане от сън е преди или около изгрев. Ако изберем да спим през деня, а през нощта да будуваме, скоро ще започнем да усещаме защо този навик не работи в наша полза.

13. Формули и молитви

Те имат особено значение, тъй като сънят е много повече от почивка за тялото и ума. Цялото ни същество има нужда от настройка към предстоящите преживявания в астралния свят. Предлагаме някои молитви и формули, дадени от Учителя Беинса Дуно специално за времето преди заспиване.


 

Формули и молитви преди заспиване


1. Господи, през време на нощната ми почивка огради ме със Своята светлина и ме пази. Аз отивам горе да се уча, да се моля, да работя. (3 пъти)

2. Господи, да пребъде Твоят Дух на Любовта, Твоят Дух на Мъдростта и Твоят Дух на Истината в нашите сърца. (3 пъти)

3. Господи, благодаря Ти, че Си ми дал един отличен ум, в който Си положил Твоята Мъдрост, едно отлично сърце, в което Си положил Твоята Любов. С тая Любов и Мъдрост аз искам да Ти служа. (3 пъти)

4. Господи, нека Твоят мир и Твоята радост бъдат винаги с нас, за да могат сърцата ни да просветнат и да Ти служим с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и сила. (3 пъти)

5. Ангели Божии, пазители наши, ние, които сме предадени на вас от Божието Милосърдие, молим ви се, пазете ни, укрепявайте ни и ни ръководете през тази нощ. (3 пъти)
 
6. Съвършенството на Любовта ще бъде смисълът на моя живот. Съвършената Любов изпъжда всеки страх от душата и внася мир и веселие в духа.

7. Господи, да възрасне в мен онова, Божественото, което Си вложил в моята душа. (3 пъти)

8. Заради Тебе, Господи, Когото нося в моята душа от вечността, аз ще уча и ще Ти служа. (3 пъти)

9. Бог е вложил всичко в моята душа. Аз искам да изпълня Божията Воля. Аз искам да изпълня Божия План, както Бог е намислил за мен. Да бъде Волята Божия! Аз ще работя така, както Бог е определил.

10. Съзерцание 6 22 часа:

Господи, ние Ти благодарим за този хубав живот, за този хубав свят, който Си създал у нас, и искаме да живеем, Господи, според тази Любов, която Си внесъл в душата ни. Твоята Любов да озари умовете ни и с Тази светлина да разрешим онзи въпрос, който седи пред вратата на нашата душа. (3 пъти)

11. Вечерна молитва

Благий Господи, тази вечер искам да ида в училището, в Школата на Бялото Братство. Господ ме обича и аз Го обичам. Бог е безграничен и Той ме обича. И в Неговата Любов няма абсолютно никакво съмнение, ще бъда горе, защото Господ е казал и Неговата дума на две не става. (3 пъти)

Отивам горе да се уча, да се моля, да работя. Желая да посетя школата на Всемирното Бяло Братство. Господи Исусе Христе, аз зная, че това е в съгласие с Твоята Воля, а Твоята Воля на две не става. (3 пъти)

Господи, във време на почивката на моето тяло огради ме с Твоята светлина и ме пази. Аз отивам горе да се уча, да се моля и да работя. Аз искам да се срещна с Христос и вярвам, че това ще стане, защото това е Неговата Воля и Неговата Воля на две не става. (3 пъти)

12. В името на абсолютната справедливост аз съм готов да изправя погрешките си без отлагане. (3 пъти)

13. Вечер за усилване на паметта: Моля ви се, съберете всички данни, необходими за усилване на паметта ми, и създайте всички условия за работа. (3 пъти)

14. При безсъние кажи:
Господи, аз съм немощен, Ти Си Велик, прояви се. (3 пъти)

15. Тази нощ ще спя. Аз трябва да спя и ще изпрося от безкрайното съзнание помощ, за да ми изпрати сън. (3 пъти)

16. Формулата се казва сутрин, за да усили това наше желание през деня:
Сега отивам в училището на астралния свят и желая да свърша добре работата, която ще ми се даде там. (3 пъти)

17. Отивам сега в училището на астралния свят да науча нещо ново, което да приложа през деня на Земята. (3 пъти)
 

Още за естеството на съня от Учителя Беинса Дуно:


От окултно гледище, сънят има дълбоко предназначение. Когато спите, вие отивате в астралния свят на училище. Това, което вечер учите, денем го прилагате. Ако не спите правилно, и в астралния свят не можете да учите добре; щом в астралния свят учите добре, и на земята ще можете да учите.

Следователно сънят е от голямо значение за човека. Когато спи правилно, добре, човек става бодър, със свеж ум, с пресни сили и каквато работа започне през деня, всичко ще му върви добре; обаче ако ученикът не е спал добре, той не е работил добре и в астралния свят, вследствие на което се събужда неразположен, уморен. И тогава работата му през целия ден ще бъде такава, каквато е била в астралния свят. Ето защо, като лягате вечер, кажете си:
 
„Сега отивам в училището на астралния свят и желая да свърша добре работата, която ще ми се даде там“.

Питам: Как гледате вие на съня? Вие гледате на съня само като на почивка и затова не можете да намерите онези, които искат да ви преподават. В това отношение вие сте подобни на онези деца, които бягат от училище и отиват в гората да играят. Щом децата бягат от училището, на кого ще предава учителят?  

 В такъв случай, който ляга да спи с мисълта, че отива само да си почива, той бяга от училището, отива в гората и на сутринта, като се събуди, казва: „Нищо не научих“. Ето защо, легнете ли да спите, кажете си: „Отивам сега в училището на астралния свят, да науча нещо ново, което да приложа през деня на земята“.

И в астралния свят има разходки, както на земята. На всеки, който учи добре, се позволява да прави разходки до някой планински връх или до някой хубав извор, отдето ще се върне обновен, богат с красиви впечатления.

Следователно едно от важните правила за ученика е да се научи да спи правилно. Легне ли да спи, в продължение на 5-10 минути трябва да е заспал. Това упражнение е необходимо за усилване на волята. Ако не можете да заспивате в такова кратко време, тогава ще продължите времето с няколко минути. Най-много в половин до един час човек трябва да заспи. Ако до един час не може да заспи, той трябва да търси причината за своето безсъние и като я намери, да се помъчи да я премахне.По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите