СТАТИИ

Приложение на копривата – пазителка на Божествени кодове


Копривата е едно от най-уважаваните растения у нас. Тя присъства в бита на българите, като важно лечебно средство с много приложения. Билкарят Емил Елмазов ни открехва за езотеричното значение на огнената билка:
 
„Свикнали сме да мислим за копривата, че е жилава, заради желязото, което носи в себе си. По-вярното е, че тя е дарена с умението да извлича този огнен метал от земята, пази Божествени кодове за това и ги предава на човека, който живее с нея.”Лечебни практики с коприва


Всички части на това растение са приложими за лечебни цели – корен, стъбло, листа, цветове и семена. Съдържанието на витамини, аминокиселини, железни соли и други съединения в копривата й придават изцелителни способности. Можем да я използваме при следните неразположения: ревматизъм, болки в кръста, проблеми с храносмилателния и отделителния тракт, диабет, висока кръвна захар, анемия, слабост, нисък имунитет, вътрешни кръвоизливи.

Парещата билка има свойството да пречиства кръвта, бъбреците и черния дроб, а от там помага и за изчистване на кожни проблеми. Също действа противоалергично.


 

Външно приложение


Парене с прясна коприва при ревматизъм и ставни болки, също и за по-добро кръвообращение, за сгряване на тялото при екстремни условия.
Баня с отвара от коприва при кожни екземи и обриви.
Налагане с лапи при възпаления на лимфни възли, подсичане, оток.

За растеж на косата:
Корени от коприва/оцет/вода – 1/10/5
Тази смес се вари 5 минтуи и след като изстине, се втрива в кожата на главата. Помага за лечение на пърхот и чувствителен скалп.


 

Вътрешно приложение


Чай от коприва – 2-3 листа от коприва се запарват за 3-5 минути в чаша гореща вода. Изпива се до 10-15 минути. Прилага се до 10 дни, после се почива.
Действа отхрачващо, тонизиращо, диуретично, противовъзпалително, премахва умората, повишава концентрацията и работоспособността.

Сега е идеалното време, в което можем да излезем на разходка извън града и да си наберем чиста, прясна коприва. Препоръчваме да подходите към нея с уважение, както към всяко растение – преди да я откъснете, помолете я да се пожертва в името на вашето оздравяване и поднесете своята благодарност.
По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите