СТАТИИ

Работа с двете стихии огън и вода. Как те са свързани?



Настоящата 2022-ра година според китайската култура е годината на водния тигър. Образът на това същество показва, че огънят и водата не са противоречиви стихии и не си пречат – напротив – те се допълват и уравновесяват.
 

Вода


Водата принадлежи към женския принцип – тя е прозрачна, гъвкава, може да заема всякакви форми, да се разлива, да попива, да измива, да пробие камъка с търпение и постоянство, да изчисти всичко мръсно във всички измерения. Тя може да унищожава, като връхлита с вълните си мощно и бурно; може да тече игриво, звънко или лежерно, може да капе много леко и незабележимо, може също бавно и невидимо да разрушава почвата под повърхността; може да напои семенцата, за да израснат за нов живот. Водата има силата да заличава последствията от натежало минало или да материализира желания и наричания, както в българския обичай „Водици“.
Водата е свързващ елемент във взаимоотношенията – тя е основна съставка в чаените церемонии на Изток, а в нашата култура, когато момък „напие“ водата на момата, значи иска да я взима.


 

Пречистване със силата на водата


Напълни подходящ съд с 2-3 литра изворна или структурирана топла вода. В нея пусни природни елементи – парче дърво, свежи билки и цветя, камъчета, минерали, малка шишарка, кестен, листа. Загреби от водата и измий лицето си 3 пъти с движения отдолу нагоре. После 3 пъти измий ръцете си. Накрая може да полееш цялото си тяло с тази вода. Вложи намерение да се пречистиш от всички тревожни мисли и емоции, изобщо от всичко, което се е натрупало в твоите енергийни тела.

Може да използваш наричания, като например: „Водице, сестрице, измий ме, очисти ме, пречисти ме.“ или някакви свои, които те вдъхновяват и успокояват. Подходяща е също формулата от Учителя: „В изпълнението волята на Бога е силата на човешката душа“ – казва се 3 пъти.
В края на ритуала благодари на водата, силите на природата и на светлите същества, които ти помагат. Природните елементи може да върнеш обратно в природата.



 

Огън


Огънят принадлежи към мъжкия принцип. Ниското проявление на огъня е агресия, разрушение, смърт. Той е най-силно изчистващата стихия – в огъня няма как нещо да остане живо. Във високото си проявление огънят е светлина, топлина, уют. Той е символ на Слънцето и живота, защото без него, също както без водата, животът е невъзможен. И той е свързваща стихия – присъства в обичаите на всички култури и хората по целия свят обичат да се събират край него. Той е проявление на Светия Дух, на висшето знание и помощта, която идва на Земята от високите измерения. Затова палим огньове на празници и използваме свещи по време на молитва – за да бъдем пречистени и молитвите ни да се издигнат колкото може по-нагоре.

Ако излезе извън контрол, огънят може да бъде потушен с водата. А той на свой ред може да я загрее и оживи. Ние всеки ден съчетаваме огън и вода, за да почистим телата си, за да си приготвим храна или топли напитки, които да ни подействат зареждащо или отпускащо. Огънят разчупва инертността на водата, а водата уравновесява пламъците, когато има опасност да нанесат разрушение.


 

Пречистване със силата на огъня


Запали свещи – 1, 3, 9 или 12 броя. Няма значение дали ще направиш практиката през деня или вечерта – важното е да си на спокойствие. Настани се удобно, като за медитация, но не затваряй очи. Всички свещи трябва да бъдат в полезрението ти, включително и от съображения за безопасност. Избери 1 свещ, която да поставиш на нивото на погледа си. Съзерцавай свещта с намерение огънят да те пречисти. Отпусни се, огради се, дишай, визуализирай изгаряне на всичко старо и ненужно. Преживей своето прераждане от пепелта.







По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите