СТАТИИ

Ритуал за боядисване на яйца

Яйцето е символ на вечния живот, плодородието, животворната сила. В древността се е смятало, че Вселената е родена от яйце и самата тя има яйцевидна форма. Човешкото енергийно поле също има яйцевидна форма. 

Боядисването на яйца преди Великден може да бъде ритуал за осъзнаване на връзката ни с цялото Божествено проявление, за свързване с идеята за саможертва и с чувството на благодарност към Спасителя.


Едновременно с това може да се преживее и като забавна семейна игра.
Задължително първото яйце се боядисва в ярко червен цвят, за да символизира кръвта на Исус Христос и неговата саможертва за опрощение на греховете човешки. Червеният цвят се свързва и с първа, коренна чакра, с желанието за живот, със здравето и чувството за стабилност и сигурност.
 
С първото червено яйце се натъркват челото, бузите, носът и брадичката на всички от семейството, като се започне от най-малкото дете. Добре е да се използват чисти и ярки цветове, които може да съответстват на различните чакри или да напомнят за цветовете на живата природа. Може да се използват също естествени багрила от растения, които обикновено боядисват яйцата в по-бледи тонове, но пък е интересно да се експериментира с тях.
 
Независимо дали сме сами вкъщи или с близки хора – нека да направим този празник шарен, като самата животворна пролет, да бъде пълен с благодарност, радост и любов.


По статията работи: Анна Бончева
 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите