СТАТИИ

Свети Георги и змея - проявление в съвременния святВ християнската вяра Свети Георги е главният герой от приказка, в която той е силен воин, яздещ бял кон. Воинът убива страшен змей, благодарение на силната си вяра, и така прославя своя Бог - Исус Христос. Заради този подвиг е наречен Победоносец и Чудотворец.

Тази религиозна приказка е изобразена в много икони и статуи с образа на светеца по почти идентичен начин: великолепен млад воин на бял кон смело забива копието си в устата на грозен змей. Още от Средновековието в свещените текстове змеят и змията символизират Дявола, изкушението и греха. Подвигът на Светеца е, че той успява да надвие Дявола, чрез силно упование в своята вяра.


 
Неговата вяра е неговата мощ, която го съхранява от греха и изкушенията на света. 

Доколко днес разбираме, че този подвиг може да бъде постигнат от всеки един от нас? Образите на светците не са само за възхищение, поклонение и моление. Те са, за да ни дават пример и вдъхновение да ги последваме, да се стремим към тяхното ниво на съвършенство.
 
Чрез молитва можем да правим връзка с тези висши същества и да получим закрила, сила и подкрепа от тях по нашия път към съвършенство.

По статията работи: Анна Бончева

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите