СТАТИИ

Символика на ябълката и ябълковото дърво


 

Символика на ябълката


Изкушение 
Безсмъртие
Мъдрост 
Познание
Сила
Любов
Свобода
 

Символика на ябълковото дърво


Здраве и жизненост: 

Ябълковото дърво дава живот. Където и да се намират тези дървета, те формират съществена част от хранителната верига, закотвена в кръга на живота.

Любов и плодородие: 

Ябълката понякога се нарича „плод на любовта“ и се свързва с любов и взаимоотношения. Често това е романтична любов, но не непременно, тъй като се свързва и със семейна любов и приятелства. Ябълковите дървета също се свързват с плодородието. 

Плодовете узряват през есента, така че ябълките често се свързват с годишната реколта и празниците, които съпътстват внезапното изобилие от храна. Ябълките имат очевидни конотации за плодородие, защото едно здраво ябълково дърво винаги дава изобилен плод.

Благоденствие и изкушение: 

Най-известната символична употреба на този плод вероятно е Райската градина. Това е една от първите морални истории, които представят този плод и ни дава представа за символиката, свързана с него по това време. Плодът представлява не само храна, но и просперитет, а оттам и изкушение и алчност. Ако трябва да се устои на изкушението, то също е един от двигателите на просперитета. Символика на червена ябълка
Червената ябълка символизира любовта, изкушението, първородния грях и прогонването от рая. А също и сърцето, първа чакра, живот и плодородие.

Символика на зелената ябълка
Символизира здравето и се откроява със своята популярност. Зелената ябълка също е символ на приятелството.

Символика на златната ябълка
В древна езическа Европа златните ябълки са централна тема на някои митове и приказки. Златният цвят свързваме с енергията на Слънцето. Златните ябълки са свещени и прекрасни плодове. Те дават безсмъртие, вечна младост и познание на тези, които ги ядат.
При келтите ябълката е магическият плод на познанието. Който вкуси тези ябълки, никога не е гладен или жаден, никога не се разболява и не изпитва болка. Освен това му се предлага ключът към определени мистерии, защото ябълковото дърво е дърво от другия свят, то носи светлината на знанието. 

При древните гърци златните ябълки се намират в градината на Хесперидите. Тази градина се пази от дракон. Тези ябълки също дават безсмъртие на тези, които ги ядат.
 
Те са плодовете, които поддържат вечната младост.

Те са източник на вечна свежест и позволяват реализирането на един от свещените принципи, свързани с концепцията за циклите: този на обновяването.

Гръцкият мит за златната ябълка, от друга страна, ще ни покаже, че ябълката също е хтонически символ, свързан със земята, със свещения принцип на плодородието.Ябълките са добър символ в съня, показващ хармония, плодородие, удоволствие и сексуално желание.
 

Ябълките в сънищата също са символи на богатство и просперитет, красота и съвършенство.


Те също са символ на желания и постигнати цели, както и на успех и късмет в любовта. Този сън обикновено показва щастие и удовлетворение от живота. 

Ябълките също означават живот, изпълнен с радост и любов. Ако сте сънували ябълки, такъв сън може да означава добро време за нови и проспериращи начинания. Трябва да използвате това време по най-добрия начин.


Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите