СТАТИИ

10 признака на духовно просветление и пробуждане

Един от проблемите с идеята за духовно пробуждане е липсата на ясна дефиниция. Какво точно е духовно пробуждане и има ли начин да разберете дали имате такова?
Събуждането се случва, когато вече не живеете в свят на сънища, където филтрираш всичко през егото си и се фокусираш върху бъдещето и миналото. Вместо това, вие имате почти едновременно осъзнаване на вашето индивидуално аз и връзката между това и всичко останало.

Вземете например метафората на вълна в океана. Ти си вълната и ти си океанът. Способността да се поддържа както разделяне, така и връзка изглежда показва различно ниво на духовна еволюция.
Когато погледнете религиозните традиции, има обща нишка, която описва това състояние като нирвана, просветление или пробуждане. Това съзнание се случва, когато спрете да бъдете наблюдател и вместо това се запитате кой наблюдава?

Например, помислете дали сте погълнати от филм – вашите емоции и физиология се държат така, сякаш сте в дълбокия космос с Люк Скайуокър или с Дороти, когато тя се изправи срещу Злата вещица. В този момент изживяването от филма се чувства реално – сърцето ви бие, чувствате се развълнувани, уплашени или обнадеждени. Тогава телефонът ви звъни или или друга ситуация и вие се връщате в различна реалност.
 

Примери за пробудени хора


Когато бъдат помолени да мислят за пробудени хора, на ум идват имена като Махатма Ганди, Буда и Исус. Или може би Майка Тереза или Нелсън Мандела. Тези вдъхновяващи фигури може да ви накарат да повярвате, че да си пробуден е подобно на това да си съвършен. Ако е така, опитайте се да помислите за по-свързани примери за хора, които са будни. Хора, които в същото време имат недостатъци, но се стремят да живеят добър живот с фокус върху по-голямото благо.

Нека се съсредоточим върху това как можете да разберете дали се пробуждате или не. 
Следват 10 признака на духовно пробуждане.

 

1. Наблюдаване на вашите модели


Един от първите признаци на събуждане е забелязването. Може да преминавате през живота на автопилот, без да мислите много кой сте, какво искате и защо сте тук. Появяването на тези въпроси е като да включите светлина в преди това тъмна стая. Ако сте наясно, че сте свидетели как живеете, може да се запитате:
Наистина ли трябва да пия толкова много?
Защо се ядосвам толкова често?
Защо винаги се сравнявам с другите?
Защо не мога да стана от леглото, когато ми звъни алармата?
Наистина ли имам нужда от толкова много червено месо в диетата си?
Защо привличам толкова много драма?

Първата стъпка в израстването винаги е осъзнаването на настоящия момент, последвано от импулс за промяна на нещо.
 

2. Усещане за връзка


Връзката идва от споделеното човечество. Това може да се случи, когато:
Откривате, че се интересувате от общността си. Това може да включва доброволчество в местната хранителна банка или гребене на пътеката на съседа ви.
Опитвате се от гледната точка на някой, когото преди сте виждали като различен. Може би започвате да питате защо носят бурка или имат татуировки, вместо да ги съдите.
Имате повишено съзнание за съществата, с които споделяте планетата. Може да решите да спрете да ядете месо или може да се хванете, че хващате мухи и паяци, вместо да ги убивате.
Имате връзка с планетата. Това може да дойде като осъзнаване, че изхвърлянето на отпадъци, използването на пластмаса или разхищаването на храна вече не е приемлива лична практика.
 

3. Освобождаване от привързаността


Независимо дали сте наясно или не, вие имате привързаности . Прикачените файлове са начинът, по който се определяте. Можете да определите себе си по колата, която карате, обувките, които носите, какво ядете, с кого прекарвате време, за кого гласувате, какво четете и как харчите парите си.
Мислете за истинското си аз като за своя пулс. С течение на годините приемате вярвания или описания за себе си въз основа на това, което ви казват вашите родители, приятелите ви, медиите и дори науката. Гледайте на всяко вярване като на воал.
Аз съм умен.
Аз съм популярен.
Аз съм любител на котки.
Аз съм веган.
Аз съм йогин.
Аз винаги закъснявам.
Не мога да ям глутен.

Всеки слой е друго парче плат. След като осъзнаете воала, той става прозрачен. Все още е там, но можете да видите направо през него.
 

4. Намиране на вътрешен мир


Мислете за вътрешния мир като за невъзмутим. Това не означава, че нещата не се объркват в живота ви, това просто означава, че когато нещата вървят зле, не сте на емоционално влакче от гняв, разочарование или отчаяние.

Далай Лама описва вътрешния мир като убождане на пръста на крака си - той все още изпитва емоционален заряд, но той е мимолетен. Вътрешният мир е като лупа на положителните емоции и мокро одеяло над отрицателните.
Намерете вътрешен мир 24/7. Изтеглете приложението Chopra за персонализирани насоки за благополучие, до които имате достъп, когато имате нужда.
 

5. Увеличаване на вашата интуиция


Мислили ли сте някога за стар приятел от гимназията, за да се сблъскате с него на летището на следващия ден? Чували ли сте някога телефонът ви да звъни и да знаете, че това е майка ви, преди да погледнете? Изпитвали ли сте някога незабавна и ирационална неприязън към някого или изпитвали ли сте чувството, когато за първи път срещнете някого, че вече го познавате?
Всичко това са признаци на интуиция. Ако всички мисли, предмети и индивиди имат енергия, духовно пробудените човешки същества изглеждат по-склонни да се свързват с тази енергия редовно.
 

6. Наличие на синхронност


По същия начин като интуицията, съществува и чувството, че Вселената заговорничи, за да направи нещо да се случи. Вашият нов съсед има регистрационен номер в Сан Диего и вашият бръснар споменава, че са били току-що в Сан Диего миналия уикенд, след това пускате телевизора и пуска реклама за туризъм в Сан Диего. Някои може да нарекат това съвпадение, но други вярват, че тези фини знаци ви водят.
Веднъж се регистрирах за конференция, за която не бях сигурен, че мога да си позволя само връзка с двама бизнес лидери, на които се възхищавах от години. В крайна сметка това ме доведе до страхотен нов договор и някои връзки, които никога не бих могъл да направя, ако не се бях регистрирал. Ако едно действие е предизвикало верига от събития, които се чувстват като съдба, може би просто се събуждате!
 

7. Увеличаване на вашето състрадание


Емпатията е способността ви да усещате това, което чувстват другите, да изпробвате нова гледна точка. Състраданието е действие, което е вдъхновено от вашата съпричастност. Буквално означава „страдай с“. Хората, които са в процес на духовно пробуждане, започват да забелязват както по-всеобхватна емпатия, така и по-ориентирано към действие състрадание, което се чувства нормално, естествено и пълноценно.
Една област на състрадание, която често се забравя, е самосъчувствието. Според Кристин Неф, изследовател на самосъстраданието, самосъстраданието се състои от три основни компонента:
Самолюбие
Чувство за обща човечност
Внимателност

Ако изпитвате горните компоненти, вие сте на пътя към духовно пробуждане.
 

8. Премахване на страха от смъртта


Всеки страх наистина е страх от смъртта. Всеки страх намалява като цяло, когато индивидът става по-пробуден. Това може да се дължи на липсата на привързаност. Собствената ви смърт изглежда по-малко трагична, когато се фокусирате върху това да живеете в настоящето и спрете да се тревожите толкова много за бъдещето или да съжалявате за миналото. Когато съзнанието се разглежда като надхвърлящо физическо тяло, загубата на това тяло се чувства по-малко трагична. Виждането на смъртта като неизбежна, като част от вашия процес, позволява мир и премахва страха.
 

9. Увеличаване на автентичността


Със събуждането идва увереността и дълбокото чувство за собствена стойност. Изчезва необходимостта да се съобразявате с културните норми или да останете политически коректни. Вместо това, истинско пълно чувство на удовлетворение от това кой сте и от избора, който правите, изобилства.
Въпреки че много пробудени хора са влиятелни хора, те не се стремят да имат последователи. Хора като Джей Шети и Екхарт Толе имат огромни последователи заради това как се появяват на този свят, а не защото познават магически алгоритъм на Instagram. Актът да бъдат себе си е една от най-привлекателните им черти. С признанието, че не е тяхна работа да угаждат на другите, да избягват да изказват непопулярни мнения или да стъпват нежно по начина, по който другите избират да се чувстват, идва енергия, която е привлекателна и се чувства сигурна.
 

10. Разцъфтяване


Пробудените хора имат ниво на благополучие, което изглежда е по-последователно. Знаете, че има връзка между ума и тялото, което означава, че хората, които са по-щастливи, са и по-здрави.
Интересно е да се отбележи, че изследванията в областта на позитивната психология са много сходни с изследванията на събудени индивиди. В позитивната психология областите на теоретичния модел на щастието, са силните страни на пробудените. Както и в дълбоката връзка между щастието и успеха в множество области на живота, включително брак, приятелство, доходи, работоспособност и здраве. В науката това е известно като разцвет.
 

Практики за подпомагане на духовното ви пробуждане


За тези от вас, които четат това и чувствате, че сте имали нотки за пробуждане, но искате да се отворите напълно за неговия потенциал, ето някои препоръчителни дейности:
  • Медитирайте
  • Прекарвайте време навън
  • Смейте се
  • Танцувайте
  • Свържете се с вашата общност
  • Стани доброволец
  • Практикувайте благодарност
  • Забавете темпото

Както казва Екхарт Толе: „Намирате мир не като пренареждате обстоятелствата в живота си, а като осъзнаете кой сте на най-дълбоко ниво.“
Прекарвайте време, фокусирано върху това да станете напълно себе си.

Автор Тамара Лехнер

 

Безплатна доставка

За цялата страна на покупки над 100 лв.

Право на връщане

В рамките на 14 дни, при пазаруване онлайн

Проверка на пратка

Проверете стоката, преди да я платите